Η θάλασσα είναι ένας σπάνιος πλούτος για κάθε παραθαλάσσια πόλη. Τα παραδείγματα πόλεων που ενισχύθηκαν και άλλαξαν θετικά την πορεία τους όταν αξιοποίησαν το θαλάσσιο μέτωπό τους είναι πολλά. Από τις μεγάλες πόλεις η εμβληματική  Βαρκελώνη. Από τις μικρότερες η Γένοβα, η οποία όταν την έπληξε η αποβιομηχάνιση στράφηκε στη θάλασσά της και σήμερα δέχεται πάνω από 3 εκατ. τουρίστες τον χρόνο που επισκέπτονται το θαλάσσιο μέτωπό της.

Το Αίγιο είναι μια πόλη ευλογημένη. Δεν είναι μόνο παραθαλάσσια, αλλά διαθέτει πάνω από 20 παραλίες, με ημιορεινά και ορεινά χωριά και μοναδικές διαδρομές, στην ενδοχώρα. Με εξαιρετικά δημοφιλή τοπικά προϊόντα γαστρονομίας, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ βρίσκεται κοντά σε προορισμούς όπως ο Παρθενώνας, η Αρχαία Ολυμπία για σύντομες μονοήμερες μετακινήσεις.

Η απόφαση, η πόλη του Αιγίου να στραφεί στον Τουρισμό και να κατασκευαστεί μαρίνα τουριστικών σκαφών δίπλα στην προβλήτα του Νέου Λιμανιού προς την πλευρά της πρώην Χαρτοποιίας για τον ελλιμενισμό 40–50 σκαφών είναι σωστή. Ο Δήμος Αιγιάλειας σπεύδει να αξιοποιήσει πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού, αλλά μέσα από αυτό μπορεί να ξεκινήσει η δυναμική είσοδος της πόλης στον Ναυτικό Τουρισμό και στη συνέχεια, συνδυαστικά, σε κάθε μορφής Τουρισμό.

Οι Κινέζοι λένε: «Ενας δρόμος χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα». Αν οι μαρίνες στο Αίγιο είναι το πρώτο βήμα, ποια πρέπει να είναι τα επόμενα;

Πρώτον: Η πλήρης ανάπλαση του παράλιου μετώπου στην πόλη. Οι επισκέπτες από τη θάλασσα θέλουν να απολαύσουν την ξηρά και το παράλιο μέτωπο είναι το πρώτο που θα τους υποδεχθεί.

Δεύτερον: Η μέγιστη αξιοποίηση των 70 στρεμμάτων της πρώην Χαρτοποιίας, που βρίσκονται μπροστά στον χώρο που θα δημιουργηθεί η μαρίνα. Η Χαρτοποιία πρέπει τάχιστα να επιστραφεί στον Δήμο και να εκπονηθεί σχέδιο, για το τι θα προσφέρει στην πόλη.

Το Αίγιο σήμερα έχει ελάχιστη τουριστική κίνηση και αυτό δεν του αξίζει. Εχει όμως την κοινή θέληση για την αναβάθμισή του, δεδομένου ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών του δυνάμεων θέλει ένα άλλο μέλλον. Η στροφή στον Ναυτικό Τουρισμό είναι μια σωστή επιλογή.

Η μαρίνα, είναι μια πολύ καλή αρχή. Η ευκαιρία υπάρχει.

© 2024. All Rights Reserved.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Μάθε τα νέα μας
ErrorHere