Του Θ. Λουλούδη και του Α. Μπογιάκη*
Δυστυχώς, το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού δεν λαμβάνει τη δέουσα αναγνώριση στη χώρα μας. Στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λογιστές θεωρούνται πολύτιμοι σύμβουλοι του κράτους, ενώ στην Ελλάδα αιώνιοι αντίπαλοι. Αυτή η αντίληψη αποτελεί τη ρίζα για πολλές από τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, όταν η αγορά βρέθηκε σε καθεστώς lockdown, η κυβέρνηση έπρεπε να εισαγάγει επείγοντα μέτρα στήριξης. Για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, χρειάστηκε να εκδοθούν 13 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πάνω από 600 υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες συχνά είχαν λάθη και απαιτούσαν διορθώσεις. Επίσης, πολλές υπηρεσιακές αποφάσεις εκδόθηκαν για την τεχνική υλοποίηση των μέτρων. Η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έπρεπε να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς περιθώρια για λάθη.
Προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλες αυτές οι αποφάσεις, είναι απαραίτητο να διαβαστούν προσεκτικά, να γίνουν κατανοητές, να ερμηνευτούν ορθά και να αφομοιωθούν πλήρως, πριν προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες. Οι προθεσμίες είναι συχνά άτεγκτες και ασφυκτικές, με τις τελικές ημερομηνίες να πέφτουν πολλές φορές σε αργίες ή Κυριακές. Αυτές οι καταστάσεις, γνωστές σε όλους, αποκαλύπτουν την έλλειψη εκτίμησης και σεβασμού προς τον κλάδο, καθώς και την απουσία αναγνώρισης από την πολιτεία.
Τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας για τον επιστημονικό κλάδο, όπως η απόπειρα τηλε-εκπαίδευσης με κύριο αντικείμενο την ψηφιακή εργασία, απέτυχαν. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις των Λογιστών – Φοροτεχνικών δέχονταν σφοδρά χτυπήματα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Για να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διοίκησης, δαπανήθηκαν αμέτρητες ώρες αμισθί εργασίας από τους Λογιστές και Φοροτεχνικούς. Αυτή η επιπλέον εργασία οδήγησε στην αναβολή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, «παγιδεύοντάς» τους ανάμεσα στις έκτακτες ανάγκες λόγω του COVID-19, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις άλλες επαγγελματικές τους δράσεις.
Τα χρόνια προβλήματα του κλάδου των Λογιστών και Φοροτεχνικών παραμένουν άλυτα, με την πολυνομία και την πολυπλοκότητα της ελληνικής νομοθεσίας να δημιουργεί συνεχώς προκλήσεις. Οι Λογιστές και Φοροτεχνικοί καλούνται να διαχειριστούν ένα αυξανόμενο φόρτο εργασίας, επιβαρυνόμενοι με νέες ευθύνες και υποχρεώσεις, χωρίς επαρκή προετοιμασία ή θεσπισμένα ελάχιστα όρια αμοιβών. Η διοικητική ανεπάρκεια, η έλλειψη τήρησης χρονοδιαγραμμάτων και η ανάγκη για επιπλέον γραφειοκρατία στις δημόσιες υπηρεσίες επιβαρύνουν τη λειτουργία τους. Η μη υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από Λογιστές και Φοροτεχνικούς για εισοδήματα κάτω των 30.000€ και η μη παροχή δυνατότητας εκπροσώπησης των πελατών σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς επιπλέον χειρόγραφη εξουσιοδότηση, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη του κλάδου. Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στην πλατφόρμα myData, κυρίως με τα έξοδα και την αποδοχή των παραστατικών. Υπάρχουν θέματα με τη συμφωνία των στοιχείων, τη μη ανάλυση παραστατικών, την ανεπάρκεια υποστήριξης συγκεκριμένων δαπανών, τη σταδιακή μείωση αποκλίσεων στη δήλωση ΦΠΑ βάσει διαβιβάσεων στην εφαρμογή κ.α.
Παρά τις προκλήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν αποδείξει την αξία τους, παρέχοντας πολύτιμη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί αυτή η συνεισφορά με ουσιαστικές ενέργειες. Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπορεί να προσφέρει αρκετές μορφές στήριξης για τον κλάδο των λογιστών όπως:
- Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Workshops: Για την ενημέρωση των λογιστών σχετικά με τις νέες νομοθεσίες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της λογιστικής. Παροχή πληροφοριών για αλλαγές στη φορολογική και λογιστική νομοθεσία, καθώς και βοήθεια στην ερμηνεία και εφαρμογή αυτών των αλλαγών.
- Δημιουργία Δικτύου και προώθηση: Διοργάνωση εκδηλώσεων που θα επιτρέπουν στους λογιστές να συνδεθούν μεταξύ τους, να μοιραστούν γνώσεις, να αναπτύξουν επαγγελματικές σχέσεις κ.α..
- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Υποστήριξη Νέων Επιχειρηματιών: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επίλυση επαγγελματικών ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι λογιστές, καθώς και παροχή βοήθειας σε νέους λογιστές που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
- Δημιουργία Εργαλείων και Πόρων: Παροχή πρόσβασης σε εργαλεία και πόρους που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της εργασίας των λογιστών.
Αυτές οι ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των λογιστών, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης επαγγελματικής κοινότητας.
*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
*Ο Αλέξανδρος Μπογιάκης είναι πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Αχαΐας.