Ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τον Θρησκευτικό Τουρισμό
Το θέμα του Θρησκευτικού Τουρισμού είναι από τα πολυσυζητημένα θέματα και έχει όντως μεγάλη σημασία για την Πόλη μας και την περιοχή ολόκληρη. Η Πάτρα και η Αχαΐα γενικότερα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών, προσκυνητών να τους ονομάσουμε καλυτέρα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.
Όμως η πραγματικότητα μας δείχνει ότι δεν φθάνουν μέχρι εδώ μόνο Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά και Χριστιανοί, άλλων χριστιανικών δογμάτων κυρίως από την Δύση και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλες θρησκείες απ’ όλον τον κόσμο.
Η Πάτρα θα έπρεπε να είναι πόλος έλξης γιατί είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τάφο Αποστολικό, τον τάφο του Αγίου Ανδρέου, μέσα στον ιστορικό Παλαιό Ναό του Αγίου Ανδρέου, αλλά και την Κάρα του Αποστόλου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του που φυλάσσονται στον Νέο Ναό του Αγίου Ανδρέου, έργο μοναδικής αρχιτεκτονικής, που είναι ο μεγαλύτερος Ιερός Ναός της Ελλάδος.
Όμως εκτός από τον μεγάλο αυτό θησαυρό που σχετίζεται με τον Απόστολο Ανδρέα, η Πάτρα έχει και αλλά θρησκευτικά σπάνια μνημεία, Ναούς και προσκυνήματα, τα οποία της προσδίδουν ξεχωριστή αίγλη και την δυνατότητα, με μια σωστή και στενευμένη προβολή να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.
Αναφέρω χαρακτηριστικά: Ναός Παντανάσσης, Ναός Παντοκράτορος, Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας, Άγιος Νικόλαος, άλλα και άλλοι Ναοί πού σε συνδυασμό με το προσκύνημα στον Άγιο Ανδρέα μπορούν να δώσουν πνοή στην πόλη μας. Βέβαια υπάρχουν και τα Μοναστήρια όπως, η Μονή της Παναγίας της Γηροκομήτισσας.
Αν λοιπόν δημιουργηθεί ένας «δρόμος» , Προσκυνηματικός οδηγός δηλαδή και δοθεί μια κατεύθυνση με την ανάλογη «διαφήμιση» , πιστεύω ότι θα επιτύχουμε πολλά και ως προς τον πολιτιστικό τομέα, άλλα και προς το οικονομικό κομμάτι.
Θα αναφέρομε στο σημείο αυτό ότι στην Αχαΐα υπάρχουν και τα προσκυνήματα στα Καλάβρυτα , τα ιστορικά Μοναστήρια της Άγιας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, άλλα και ο μαρτυρικός τόπος των Καλαβρυτινών που έπεσαν από τα βόλια των Γερμανών στην Κατοχή.
Το τελευταίο, όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι ένας τόπος πού συγκινεί ιδιαιτέρως και αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί και να υποκλιθεί. Στο Αίγιο περιμένει τους επισκέπτες- προσκυνητές, η Παναγία η Τρυπητή και άλλα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία. Όλα αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να συνδυαστούν, με ένα καλά μελετημένο τρόπο και με σοβαρό πρόγραμμα και σχέδιο και με άλλους ιστορικούς τόπους, όχι απαραίτητα θρησκευτικούς που υπάρχουν τόσο στην Πάτρα και στην Αχαΐα, όσο και στους γύρω Νομούς.
Γνωρίζω πολύ καλά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την Εκκλησία, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χρυσόστομο, για την προβολή των θρησκευτικών προσκυνημάτων και του πολιτισμού γενικότερα της Πάτρας, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, άλλα και διεθνώς.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται συντονισμός όλων των φορέων της περιοχής, ώστε η Πάτρα , που είναι πόλη-πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τα λιμάνια της και τα άλλα στοιχεία που διαθέτη με τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας και την ξεχωριστή, θα έλεγα μοναδική ίσως ιστορία της να καταστεί τόπος συναντήσεως ανθρώπων από όλον τον κόσμο, χριστιανικών και άλλων με όφελος και για κείνους και για εμάς.
Ας ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως και τις έχουμε κάνει γνωστές και με σχέδιο συγκεκριμένο, να εργαστούμε για αυτόν τον τόπο που τόσα του χρωστάμε. Ενδεικτικά σημειώνουμε κλείνοντας τίς σκέψεις αυτές. Υποδομές, εκδόσεις, τουριστικός οδηγός, χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων, και τόσα άλλα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Ας μη μένομε, συνέχεια στα λόγια. Η Πάτρα χρειάζεται αγάπη και δουλειά.
Απόστολος Σπατιώτης
Επιχειρηματίας τουριστικού κλάδου, ιδιοκτήτης της εταιρείας τουρισμού Pelop’s Land Travel και υποψήφιος επιμελητηριακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»