«Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στην Αχαΐα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον»
του Γεώργιου Παπαχριστόπουλου*
Το επιμελητήριο, ως πυλώνας της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής, στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία δύσκολων καταστάσεων, από οικονομικές προκλήσεις μέχρι προβλήματα υποδομών. Το σημαντικότερο και πιο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει πλέον είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία αναγκάζει τον Έλληνα αγρότη να επανεξετάσει τον τρόπο καλλιέργειας, τα προϊόντα που παράγει και τις μεθόδους παραγωγής του.
Η Αχαΐα έχει ένα μεγάλο όπλο στην φαρέτρα της. Για να αξιοποιηθεί αυτό το όπλο χρειάζεται ανασυγκρότηση και υλοποίηση πέντε βασικών πραγμάτων, ώστε ο Αχαιός αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα, να μπορέσουν να βγουν από αυτό το τέλμα που ζουν εδώ και μια δεκαετία. Το πρώτο και το βασικότερο, είναι να προχωρήσουμε τα αρδευτικά έργα, ειδικότερα στην Αιγιαλεία και στην Δυτική Αχαΐα, το δεύτερο, είναι να απορροφηθούν όσο περισσότερα κονδύλια για νέους αγρότες και για την στήριξή τους, τρίτον, να αναδειχθούν όλα τα προϊόντα που παράγονται είτε από την κτηνοτροφία, είτε από την μελισσοκομία, ή όποια αγροτική παραγωγή αυτού του νομού, τέταρτον, να υπάρξουν στην Αχαΐα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τμήματα με καθοδήγηση προς τον αγροτικό τομέα και την παραγωγή και τελευταίο, σημαντικά κομβικά σημεία όπως το αεροδρόμιο Αράξου και το λιμάνι Αγίου, να συνδεθούν με την Ευρώπη και τις υπολειπόμενες χώρες για εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Αράξου, ειδικά τους παραγωγικούς μήνες, να λειτουργεί και σαν cargo αεροδρόμιο.
Το λιμάνι στο Αίγιο πρέπει να επαναλειτουργήσει με την ίδια δυναμική που είχε τα προηγούμενα χρόνια και να καταστεί ξανά κεντρικός κόμβος για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη.
Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και μέσα από το επιμελητήριο, είναι κατά τόπους και σε κάθε Δήμο του Νομού, να υπάρχει επιμελητηριακό παράρτημα για κάθε τομέα, προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση υποστήριξη και εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών κάθε κλάδου.
Αυτό θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων και νέων επιχειρηματιών, ενισχύοντας το Επιμελητήριο Αχαΐας και καθιστώντας το ακόμα πιο δυνατό, διεκδικητικό και λειτουργικό.
Η αξιοποίηση κάθε ενεργής επιχείρησης ωφελεί ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς, συλλέγοντας προβλήματα και ενσωματώνοντας πρωτοποριακές ιδέες και απόψεις, ενισχύουμε και εξελίσσουμε κάθε τομέα.
Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, να αξιοποιήσει καινοτόμες προσεγγίσεις στον πρωτογενή τομέα από φοιτητές του πανεπιστημίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναδειχθούν τόσο η δουλειά τους όσο και η έρευνά τους, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί υποστήριξη στους αγρότες επιχειρηματίες. Αυτό προϋποθέτει ότι το Επιμελητήριο θα γίνει αρωγός σε κάθε πρωτοποριακή και καινοτόμο προσπάθεια.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ύπαρξη επαφής με την κεντρική εξουσία, την περιφέρεια και κάθε οργανισμό που εμπλέκεται στην επιχειρηματική κοινότητα προς όφελος των πολλών και όχι προς ημετέρων!
Τα τελευταία χρόνια και λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων, ο επιχειρηματίας ζει μέσα σε έναν κύκλο και σε μια άσχημη συγκυρία. Ως επιμελητηριακή παράταξη, με ένα ψηφοδέλτιο ικανό να ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις, επιδιώκουμε με ουσιαστική και αξιοπρεπή δουλειά να εξελίξουμε τον Αχαιό επιχειρηματία και να του παρέχουμε τις απαραίτητες υποστηρίξεις για να πετύχει.
*Ο Παπαχριστόπουλος Γεώργιος είναι επιχειρηματίας αγροτικού τομέα, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής βιολογικών και αγροτικών προϊόντων «Αγρόκτημα Ριόλο» και υποψήφιος με το συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».