ΘOΔΩPOΣ ΛOYΛOYΔHΣ: TI ΘA KANOYME ΩΣ ΔIOIKHΣH TOY EΠIMEΛHTHPIOY AXAÏAΣ
«Ο Πρόεδρος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να προσφέρει λύσεις»

Στην πιο δυναμική υποψηφιότητα για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου έχει αναδειχθεί ο Θεόδωρος Λουλούδης. Με σειρά παρεµβάσεων και συναντήσεων µεταλαµπαδεύει τις θέσεις και δεσµεύσεις του για το Επιµελητήριο Αχαΐας, δείχνοντας έτοιµος να αναλάβει την ηγεσία από την 1 Ιανουαρίου 2025.

-Κύριε Λουλούδη, µπήκατε στην κούρσα των επιµελητηριακών εκλογών πριν από περίπου ένα χρόνο. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Οι επιχειρηµατίες της Αχαΐας ζούµε σε ένα πολύ αρνητικό και διαρκώς επιδεινούµενο περιβάλλον. Εχουµε τελµατώσει. Όµως, η ζωή συνεχίζεται και απαιτεί λύσεις. Στα 30 και πλέον χρόνια της επιχειρηµατικής µου σταδιοδροµίας έχω µάθει να µην τα παρατάω και να βρίσκω λύσεις. Θεώρησα, λοιπόν, πως τώρα είναι η στιγµή να ασχοληθώ µε τα κοινά. ∆εν θέλω να στέκοµαι στις αρνητικές συνθήκες, αλλά στις ευκαιρίες που ανοίγονται µπροστά µας. ∆υστυχώς, τα προηγούµενα χρόνια το Επιµελητήριο Αχαΐας δεν στάθηκε σύµµαχος στην προσπάθεια των επιχειρηµατιών να σταθούν όρθιοι και να αναπτυχθούν. Αυτή η συνθήκη πρέπει να αλλάξει. Το Επιµελητήριό µας πρέπει να µπει µπροστά. Με εξωστρέφεια και σύγχρονες, αποτελεσµατικές υπηρεσίες υποστήριξης, µε εστιασµένες πολιτικές. Με ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο µε τον επιχειρηµατικό κόσµο.

-Πώς µπορεί να πετύχει αυτή την αλλαγή ο φορέας; Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Αρχικά αλλάζοντας την ηγεσία του. Θεωρώ ότι ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας στην ηγεσία του Επιµελητηρίου Αχαΐας έκλεισε τον κύκλο του, ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Αλλά τα αποτελέσµατα, η πραγµατική ζωή, δείχνουν ότι οι συνθήκες για το επιχειρείν στην Αχαΐα διαρκώς επιδεινώνονται. Οι ανάγκες των µελών του Επιµελητηρίου δεν ικανοποιούνται. Σε αυτές τις ανάγκες φιλοδοξούµε να ανταποκριθούµε. Εµείς είµαστε συγκεκριµένοι, µε προτεραιότητες και χρονοδιάγραµµα υλοποίησης. Στοχεύουµε στο να ωφελούνται περισσότερα µέλη από τις δράσεις του Επιµελητηρίου και θα το πετύχουµε, αυξάνοντας την ποιότητα και την ποσότητα των προσφερόµενων υπηρεσιών. Αλλά και βελτιώνοντας την επικοινωνία τόσο µεταξύ µελών και διοίκησης όσο και µεταξύ µελών και υπηρεσιών του Επιµελητηρίου. Ήδη κάνουµε ενέργειες ώστε να αναθερµανθεί το ενδιαφέρον και οι προσδοκίες των µελών και εν τέλει να αναστραφεί η συµµετοχή στις εκλογές από µειούµενη σε νέο ρεκόρ συµµετοχής. Υποσχόµαστε διαφάνεια διοίκησης, δηµοσιότητα και δηµόσιο τακτικό, έγκαιρο και ουσιώδη απολογισµό, όχι οι εκθέσεις ιδεών που µένουν «κρυφές» από τη σηµερινή διοίκηση. Ως δεύτερη προτεραιότητα έχουµε να δυναµώσει η φωνή διεκδίκησης του φορέα. Αυτή τη στιγµή βλέπουµε πως ακόµα και στο κέντρο της Πάτρας συµβαίνουν κοσµογονικές αλλαγές, αλλά το Επιµελητήριο δεν παίρνει θέση. ∆εν συζητάµε καν για σηµαντικές φορολογικές και λειτουργικές αλλαγές που νοµοθετούνται για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά παρατηρείται µία διαρκής παθητική στάση από την πλευρά του φορέα. Θέλουµε επίσης, να αναπτύξουµε συνεργασίες µε τους φορείς του Νοµού για να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση η πυξίδα της οικονοµίας και της κοινωνίας µας. Τέτοιες συνεργασίες θα έχουµε µε τα τρία Πανεπιστήµια, την Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο, τον ΣΕΒ, το ΤΕΕ/Τ∆Ε, το ΓΕΩΤΕΕ, το Οικονοµικό Επιµελητήριο και κάθε άλλο παραγωγικό φορέα.

-Μπορείτε να προχωρήσετε σε µία εξειδίκευση; Ποιες είναι οι βασικές δεσµεύσεις σας;

Ασφαλώς! Εχουµε ένα σαφές πλάνο έξι αξόνων για το πώς θα καταφέρουµε από τις αρχές του 2025 να αλλάξουµε τη λειτουργία του Επιµελητηρίου Αχαΐας. Αρχικά εντός των πρώτων µηνών του 2025 θα δηµοσιοποιήσουµε ένα δεσµευτικό χρονοδιάγραµµα υπηρεσιών όπου σήµερα απαιτείται η φυσική παρουσία του επιχειρηµατία και σύντοµα θα µπορεί να εξυπηρετείται ψηφιακά ή αποµακρυσµένα. Θα αλλάξουµε επίσης την ιστοσελίδα του Επιµελητηρίου για να γίνεται πιο εύκολα η πλοήγηση του ενδιαφερόµενου σε όσα ψάχνει, θα δηµοσιοποιούµε και θα αυξήσουµε τον αριθµό των µελών που υποστηρίζονται συµβουλευτικά από τον φορέα. Επιπλέον, αποτελεί προτεραιότητα να υποστηρίζουµε τα µέλη µας µε φορολογικές και νοµικές συµβουλές, αλλά και για το πώς να διαχειρίζονται τα χρέη τους οι επιχειρήσεις. Ενώ δεσµευόµαστε πως θα παρέχουµε συµβουλές για τις νέες εργασιακές σχέσεις και τις επιδοτούµενες θέσεις εργασίας. Θεωρούµε ιδιαίτερα σηµαντική την αναβάθµιση της διακυβέρνησης του Επιµελητηρίου και της αµφίδροµης επικοινωνίας µε τα µέλη του, γι’ αυτό και θα συνεδριάζει πολύ συχνά η διοίκηση, όλοι οι απολογισµοί θα κοινοποιούνται στα µέλη και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα, θα θεσπίσουµε κλαδικές οµάδες εργασίας και θα «ακούµε» συχνότερα τα θέµατα που απασχολούν τους επιχειρηµατίες.

Βασικός µας στόχος είναι η αναβάθµιση της «∆ιαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων» -όπως και των υπολοίπων εταιρειών του Επιµελητηρίου- για να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στην επιχειρηµατικότητα και την κατανοµή των ποσών στους κατάλληλους άξονες και δράσεις, ενώ θα διεκδικήσουµε την αύξηση των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιµες για χρηµατοδότηση. Τέλος, θα διεκδικούµε διαρκώς νέα έργα και δράσεις όπως η δηµιουργία εκθεσιακού κέντρου και οργάνωση εκθέσεων, θα πιέσουµε για το εµπορικό λιµάνι της Πάτρας και του Αιγίου, θα συµβάλουµε στην ανάπτυξη θεµατικού τουρισµού και της κρουαζιέρας. Εξίσου σηµαντική είναι η προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων και η διεκδίκηση µεγάλων διοργανώσεων και συνέδριων.

© 2024. All Rights Reserved.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Μάθε τα νέα μας
ErrorHere