Άξονας 6: Καινοτομία, έρευνα και συνεργασία με ακαδημαϊκά  ιδρύματα

Η σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί διαχρονικό στόχο σχεδόν όλων των φορέων της Αχαΐας, που δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό. Χωρίς να υποβαθμίζεται η οικονομική ανάσα που προσφέρει στην περιοχή η παρουσία των πανεπιστημίων (ενίσχυση κατανάλωσης, στεγαστική αγορά, ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.ά.), αυτή είναι ένα μικρό μέρος της δυναμικής που μπορεί να δώσει στην Αχαΐα η στενότερη σχέση με τις πανεπιστημιακές μονάδες, ειδικά στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας.

Τα προηγούμενα χρόνια τέθηκαν βάσεις συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου και Πανεπιστημίων, ειδικά μέσα από τη διοργάνωση της έκθεσης Patras IQ, αλλά και του Wecome Up. Πλέον απαιτούνται μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα, ώστε οι καρποί της καινοτομίας να φτάσουν σε όλη την τοπική οικονομία.

Το Επιμελητήριο θα αναπτύξει θεσμούς, προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδέουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και αυτά με τη σειρά τους θα προσπαθούν να αναπτύξουν λύσεις που θα υιοθετεί άμεσα η αγορά. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις στην Αχαΐα διαθέτουν  τμήμα  Έρευνας και Ανάπτυξης, πρέπει να ενθαρρύνονται συστηματικά να συνεργαστούν με πανεπιστημιακά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εταίροι σε κοινά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα (π.χ. Ερευνώ-Καινοτομώ κ.ά.).

Με τον τρόπο αυτό, μέσα από συνέργειες και κοινές δράσεις, η Αχαΐα θα αποκτήσει έναν ακόμη αναπτυξιακό πυλώνα, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024. All Rights Reserved.

0
Would love your thoughts, please comment.x
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Μάθε τα νέα μας
ErrorHere