Η σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί διαχρονικό στόχο σχεδόν όλων των φορέων της Αχαΐας, που δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό. Χωρίς να υποβαθμίζεται η οικονομική ανάσα που προσφέρει στην περιοχή η παρουσία των πανεπιστημίων (ενίσχυση κατανάλωσης, στεγαστική αγορά, ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.α.), αυτή είναι ένα μικρό μέρος της δυναμικής που μπορεί να δώσει στην Αχαΐα η στενότερη σχέση με τις πανεπιστημιακές μονάδες, ειδικά στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας.
Τα προηγούμενα χρόνια, τέθηκαν βάσεις συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου και Πανεπιστημίων, ειδικά μέσα από τη διοργάνωση της έκθεσης Patras IQ, αλλά και του Wecome Up. Πλέον απαιτούνται μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα, ώστε οι καρποί της καινοτομίας να φτάσουν σε όλη την τοπική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα:
Το Επιμελητήριο θα αναπτύξει θεσμούς, προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδέουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και αυτά με τη σειρά τους θα προσπαθούν να αναπτύξουν λύσεις που θα υιοθετεί άμεσα η αγορά. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις στην Αχαΐα διαθέτουν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, πρέπει να ενθαρρύνονται συστηματικά να συνεργαστούν με πανεπιστημιακά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εταίροι σε κοινά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα (π.χ. Ερευνώ-Καινοτομώ κ.ά).
Με τον τρόπο αυτό, μέσα από συνέργειες και κοινές δράσεις, η Αχαΐα θα αποκτήσει έναν ακόμη αναπτυξιακό πυλώνα, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια θα συμβάλει στην ενίσχυση της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και παραγωγικότητα, για τις θέσεις εργασίας και την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις αλλαγές, για ισότητα και κοινωνική συνοχή.
Θα εργαστούμε ώστε οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή να ωφελήσουν και τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν πρέπει να είναι μόνο «πάροχοι» (πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά κ.λπ.) αλλά και «δέκτες» οφέλους (να δημιουργηθούν μεταπτυχιακά ή 6/12μηνιαίοι κύκλοι που θα παράγουν εξειδικευμένους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να βρουν οι τοπικές επιχειρήσεις). Επιπλέον θα επιδιώξουμε οι τοπικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν ως ωφελούμενοι (beneficiaries) σε έργα που χειρίζονται τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής.