Ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ένα δήμος με δύο όψεις. Η μία όψη είναι της ακμής. Τα Καλάβρυτα είναι πασίγνωστος τουριστικός προορισμός για τον Οδοντωτό, το Χιονοδρομικό, το city break, τις Λίμνες Καστριών, τον Αρίσταρχο, αρχαιολογικούς τόπους, μνημεία της φύσης, ιστορικά Μοναστήρια κ.α. Ο Δήμος υποδέχεται σχεδόν 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Η άλλη όψη είναι της παρακμής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το οδικό του δίκτυο είναι από την δεκαετία του 1960 χωρίς καμία παρέμβαση και πως τα χωριά του, που παρά την μεγάλη ιστορία τους και τις υψηλές τους δυνατότητες, απειλούνται με ερημοποίηση. O Δήμος έχει 66 Κοινότητες και 130 χωριά που ο χρόνος τα φθείρει.
Όμως ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ένας τόπος με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να μπει σε τροχιά μεγαλύτερης ανάπτυξης, να κρατά τους νέους και βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν γενναία μέτρα. Το πρώτο που χρειάζεται ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ένα σωστό οδικό δίκτυο. Η μετακίνηση ανάμεσα στα χωριά είναι χρονοβόρα. Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθεί και Δημοτική Συγκοινωνία με ηλεκτρικά οχήματα ώστε πληθυσμός εύκολα να μεταβαίνει στο φαρμακείο, το σχολείο, την εκδήλωση, κ.ο.κ.
Ο δε βασικός δρόμος Πούντα – Καλάβρυτα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε πολλά σημεία του ώστε να γίνει ασφαλής και πιο γρήγορος.
Ο Οδοντωτός με 250.000 επιβάτες τον χρόνο πρέπει να περάσει στον Δήμο. Σήμερα δεν λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές που απαιτεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Επίσης το Χιονοδρομικό Κέντρο πρέπει να γίνει ελκυστικός 12μηνος προορισμός με έμφαση και τους καλοκαιρινούς μήνες.
O Δήμος πρέπει να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Αδυνατεί να κάνει έστω μια μικρή μελέτη. Όταν ο Δήμος Τρικκαίων έχει 880 υπαλλήλους δεν μπορεί τα Καλάβρυτα να έχουν 30 διοικητικούς υπαλλήλους.
Η πόλη χρειάζεται ακόμη να ολοκληρώσει το δίκτυο φυσικού αερίου και τις παρεμβάσεις της “έξυπνης πόλης” που αφορούν την στάθμευση, την ενημέρωση, τα απορρίμματα, την διαχείριση αποβλήτων.
Τα Καλάβρυτα θα πρέπει να ζητήσουν από την κεντρική εξουσία ειδικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην δική τους πραγματικότητα. Να διοργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις προσέλευσης επισκεπτών όπως το επιτυχημένο Helmos Maountain Festival. Να ενταχθούν μόνιμες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένα παράδειγμα τέτοιου προγράμματος είναι αυτό που ήδη εφαρμόζεται στην Βόρεια Εύβοια και περιλαμβάνει και ισχυρές χορηγίες από ιδιώτες.
Τέλος πρέπει να ενισχυθεί η προώθηση των τοπικών προϊόντων με συμμετοχές σε Εκθέσεις και άλλους τρόπους προβολής. Η φέτα Καλαβρύτων είναι ένα καλό παράδειγμα εξωστρέφειας.
Συμπερασματικά, ο Δήμος Καλαβρύτων χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης του, που να περιλαμβάνει την επιστροφή της ζωής στα χωριά του, την εύκολη μετακίνηση εντός των ορίων του και την περαιτέρω αξιοποίηση των πολλών του πλεονεκτημάτων.